Papryka HABANERO – piekielnie ostra
nazwa łacińska: Capsicum chinese
gatunek: Papryka piekielnie ostra
odmiana: HABANERO
uwagi ogólne: Owoce o długości 4-8 cm w kształcie rombu. .Odmiana dostępne w czterech kolorach w tym : czerwony ostrość 300000 w skali Scoville, pomarańczowy ostrość 600000 w skali Scoville,a. Z uwagi na wyjątkową ostrość , ten gatunek nie nadaje się do spożycia w stanie surowym . Gatunek pochodzi z rejonu Amazonii, uprawiany w Meksyku oraz na Karaibach. Roślina osiąga do 120 cm wysokości. Niedojrzałe owoce są zielone, dojrzałe w zależności od odmiany są żółte, pomarańczowe, czerwone oraz czekoladowe. Owoce w smaku przypominają morele, ale ze względu na wyjątkową ostrość (w jednostkach Scoville’a wynoszą od 300 000 do 500 000) która wynika z wysokiego stężenia kapsaicyny w gnieździe nasiennym, nie wolno ich konsumować na surowo. Przeznaczenie : jako dodatek do potraw gdzie można paprykę Habanero „rozcieńczyć” np.do sosów, gulaszy, mięs mielonych itp.